Kepçe kulak, doğumdan veya genetik sebeplerden dolayı, meydana gelen estetik bir sorundur. 6 yaş civarında kulaklar gelişimlerinin büyük kısmını tamamladığı için, bu yaştan itibaren kepçe kulak ameliyatı yapılabilmektedir. Çocuklar arasında kepçe kulak, alay konusu olduğu için, çocukta psikolojik olarak rahatsızlık yaratabilir.
Kepçe Kulak Ameliyatı Ayrıntıları
Kepçe kulak ameliyatlarının tıp dilindeki tercümesi Otoplasti olarak adlandırılır. Yunanca ou-kulak manasına gelir, plasti ise, şekil vermek yani ikisi birleşince kulağa şekil verme manasına gelir. Cerrahi olarak deformitelerin ve kusurların düzeltildiği otoplasyde, ameliyatsız çözümlerde bulunmaktadır. Otoplastik olarak düzenleme yapan cerrah, doğal oranlarda bir dış kulak oluşturarak veya var olanı normal boyutlara veya açıya getirerek düzeltir. Kulağın genellikle yeniden şekillendirilmesi, hareketli hale getirilmesi ve kontur düzenlenmesi kıkırdaklı kulak kepçesini desteklemek yoluyla yapılır. Yine otoplasti ameliyatlarında kulak oluşumuna bağlı doğumsal deformiteler örneğin, Treacher Collins Sendromu ve hemifasiyal mikrozomi düzeltilebilir.
Otoplasti yani kulak cerrahisi ilk olarak kepçe kulakların düzeltilmesi amacıyla kepçe kulak ameliyatı başlığı altında eski Hindistan topraklarında yaşayan Hintli ayurveda Doktor Sushruta tarafından tahminen M.Ö. 5. yüzyılda, yapılmıştır. Hekim Sushruta ve onun tıp öğrencileri otoplasti ve kepçe kulak ameliyatı ve hatta diğer geliştirilenplastik cerrahi düzeltme konularında oldukça iyi gelişmeler kaydetmişlerdir. Hinttıbbının adının duyurması ve günümüze kadar Sushruta Samhita tekniklerini kullanması hatta 18. yüzyılın sonlarında kadar tüm çağdaş plastik cerrahlara bileilham kaynağı olmuştur.
Kepçe kulak Neden Olur?
Dış kulak yani kulak kepçesinin şekilli bir yapısı vardır. Hassas ve karmaşık bir çerçeve içinde oluşan bu doku, cerrahi için zorlu bir anatomiye sahiptir. Kıkırdak doku ince, sıkı, yapışmış, tüysüz bir yapı ile deriye bağlıdır. Küçük bir alan olmasına rağmen, dış kulak yüzey anatomisi pinna (kulak kepçesi) ve dış kulak yondan (işitsel kanal) oluşan karmaşık bir yapıdadır. Kulak kepçesinin dış çerçevesi ön sarmalında oluşan ve yatay olarak işitme kanalı üzerinde uzanan bir inciği altına alır. Sarmal kauda heliksinden yani sarmal kuyruk içine aşağıya doğru birleştirir ve lobüle yani kulak memesine bağlanır. İşte bu alandaki açı sorunu ise, kepçe kulak ameliyatlarının
yapılmasına neden olan sorunu yani kepçe kulak deformitesini oluşturur. Otoplasti dalının içinde yer alan kepçe kulak ameliyatları, bu sorunun düzeltilmesine odaklanır. Kepçe kulak operasyonları ne kadar erken yaşlarda yapılırsa, kulağın hafızasını bozmuş ve yeniden eski haline gelmesini sağlayan şifreyi kırmış olursunuz. Ayrıca erken yaşlarda yapılması, çocukta beliren psikolojik sorunların da önüne geçmeye olanak sağlar. Çünkü okul öncesinde pek çok çocuk, kepçe kulaklarından ötürü arkadaşları tarafından alay konusu olmaya ve dalga geçilmeye maruz kalır. Henüz ilkokula başlamadan evvel yapılabilecek kepçe kulak ameliyatlarıyla, çocuğun ruh sağlığı kontrol altına alınmış ve başarısını engelleyebilecek içine kapanıklık gibi ruhsal sağlık sorunlarının da önüne geçilmiş olunur.
Kepçe Kulak Ameliyatı Süreci
Kepçe kulak ameliyatları kolay ve kesin sonuç veren ameliyatlardır. Hastane koşullarında ameliyat yapılmalıdır. Yaşa bağlı genel veya lokal anestezi yapılabilir. Kulağın arkasından girilerek, kulak kıkırdaklarına dikiş yapılarak şekil verilir. Ameliyat 1-1,5 saat sürer. Sonrasında kulak arkasına tamponlu bandajlar kapatılır. Estetik dikiş olduğundan dikişler alınmaz. İzler görünmez. Hasta aynı gün eve çıkabilir. Ağrı kesici kullanılması, kişiyi rahatlatır. Bandajların alınması 2-3 gün sonradır. Kulakların yaklaşık 15 gün dış darbelere karşı korunması için saç bandı kullanması gerekir. Kulaklardaki estetik ameliyat kalıcı bir çözümdür. Konusunda deneyimli estetik cerrahların tercih edilmesi olası riskleri azaltacaktır.
Kepçe Kulak Estetiği Muayenesi
Kepçe kulak ameliyatları öncesinde bir muayene yapılır. Bu kontrolde kulakların ön perspektifi kontrol edilir. Kulak kepçesine önden bakıldığında, sarmal jant görünür işte kepçe kulak ameliyatlarında ilk hedef bu sarmalın geriye doğru yatırılması olacaktır. Kulak kepçesine arkadan bakıldığında ise çarpıklık olmamalı ve simetrik olmalıdır. Arka perspektifte sarmal jant, bükülmüş değil, düz yani bir hokey sopası gibi kulak memesine doğru yeterince düz şekilde bir duruş sergilemelidir. Sarmal jant düz ise, kıkırdak yapı düzeltilmelidir. Ayrıca kulağa yandan bakıldığında ise yani yan perspektifte kulağın kontürü yumuşak ve doğal olmalı keskin olmayan ve yapay bir konumu olmamalıdır.
Çocuklarda Kepçe Kulak Estetiği
Çocuklarda kepçe kulak ameliyatı veya düzeltilecek kulak deformitesi zamanlaması son derece önemlidir. 4 yaş bunun için en makul olan yaş olarak kabul edilir. Kulak 4 yaşına kadar gelişimini tamamlar. İster çocuk olsun ister ileri yaşlarda bir birey olsun, kepçe kulak ameliyatları farklı tekniklerde ve farklı anestezi tercihleri kullanılarak yapılabilir. Bunun kararına kepçe kulak ameliyatını yapacak olan doktor ve ebeveyn ya da bireyler karar vermelidirler. Son yapılan araştırmalara göre doğan çocukların yüzde 20 ila 30’u dış kulak deformiteler ile doğarlar. Kulak kepçesindeki aşırı geniş açı, genetik yatkınlık ya da bebeğin gelişimindeki bir farklılık sebebiyle kepçe kulakların oluşabileceği düşünülüyor.
Diğer Kepçe Kulak Estetiği Operasyonları
İple kepçe kulak estetiği ise, yeni dönem operasyonlardan bir tanesi. Az evvel anlattığımız hatalı açının iplerle, doğru açıya getirilmesi için uygulanan bir yöntemdir.Ameliyatsız iple kepçe kulak estetiği, hastaya iyileşme döneminde çok büyük avantajlar sağlar. Nekahat dönemi sadece bir saç bandı takılarak geçer, pansuman ya da dikişin alınması gerek duyulmaz. İçeriye yerleştirilen ipler, kulağın açısını değiştirir ve ömür boyu sağlıklı bir şekilde bu alanın düzgün gözükmesini sağlar. Bir diğer yeni teknik ise, lazerle kepçe kulak ameliyatıdır. Bu yöntem en gelişmiş cihazlarla, lazer uygulamasıyla yapılır. Kıkırdak doku, lazerin verdiği ışınla inceltilir ve aşırı bir açı yapmaması için aslında bir nevi güçsüzleştirilir. Bu şekilde kulak kıkırdağı doğru açıyı alır. Hasta kepçe kulaklarından kurtulur. Lazerle kepçe kulak ameliyatının bir diğer avantajı da kanama olmamasıdır. Lazer kan damarlarının kan aşışını önler ve temiz bir cerrahi uygulama gerçekleşir. Hastanın yine aynı şekilde daha rahat ve çabucak iyileştiği gözlemlenir.
Hangi teknik kullanılırsa kullanılsın, kepçe kulak ameliyatları sonrasında hastanınbirkaç hafta yani doku yeni haline uyum sağlaması ve kaynaşması için, bölgenin dış etkenlerden korunması gerekir. Kepçe kulak ameliyatı yapan doktorlar hastalarına gereken yıkanma, bakım, koruma ve hangi ilaçları kullanmaları gerektiği konusunda bilgi verirler. Bu kurallara uymak son derece önemlidir.