Diş İmplantı Nedir?
İmplant uygulaması, diş eksikliklerinin tedavisinde bilinen en iyi ve en modern tedavi yöntemidir. Günümüzde yeni ve teknolojik materyaller sayesinde implant uygulamaları çok daha kolay, ağrısız ve hızlı bir şekilde yapılabilmektedir.
İmplantlar çene kemiğine yerleştirilirken kemik ve dişeti dokusuna uygun ve çene kapanışına uyumlu olacak şekilde yerleştirilir. implant üstü protezlerin ise tıpkı gerçek diş gibi estetik ve fonksiyon sahibi olması sağlanır. Böylece eksik dişin yerine gelen implant ve porselen dişi hasta kendi dişinden hiçbir fark olmadan rahatlıkla kullanır.
Günümüzde yeni ve teknolojik materyaller sayesinde implant uygulamaları çok daha kolay, ağrısız ve hızlı bir şekilde yapılabilmektedir.
Titanyum materyalinin üzerine uygulanan yeni materyaller ile implantlar artık çene kemiğine daha çabuk yapışmakta ve bu sayede implant üzerine protez diş uygulamaları hemen yapılabilmektedir.
Son yıllarda implant üzerindeki SLA Active yüzey denilen yüzey sayesinde diş implantlarındaki başarı %99 olmuştur.
Diş implantlarındaki son yenilik ise; flapless yani dikişsiz implant uygulama tekniğidir. Flapless tekniğinde dişeti kesilmeden ve bu sayede de dikiş atılmadan implant uygulanmaktadır. Özellikle bu son yenilik sayesinde İmplant uygulama süresi yaklaşık olarak 5-10 dakika arasındadır.
İmplant Tedavisi Aşamaları
1- Planlama: İmplant uygulaması yapılacak hastanın kemik yapısı, miktarı, kemiğin kalitesi ve bölgenin anatomik yapısı radyolojik ve ağız içi muayenesi ile incelenir. Tedavi protokolleri planlanır ve hastaya bilgi verilir.
2- İmplant Cerrahi Uygulaması: Hastaya uygulanacak cerrahi işlem ve süreye göre, ayrıca hastanın da isteği göz önünde tutularak genel ya da lokal anesteziye karar verilir. İmplant yerleştirilmesi için tüm cerrahi steril koşullar sağlandıktan sonra belirlenmiş çene kemiği bölgesine implant boşlukları hazırlanır ve implantlar yerleştirilir. İmplantların üzeri dikiş atılarak kapatılır ve 1,5 ay – 4 ay aralığında vakaya göre değişen iyileşme süreci başlar.
3- İyileşme Süreci: Atılan dikişler cinsine göre erir ya da 1 hafta sonra alınır. Bu süreç zarfında dikişlerin üzerinde bakteri oluşumunu engellemek için ağız bakımına dikkat edilmesi ve gargara kullanılması önerilir.
4- Protezlerin Yapımı: İmplantların üzerine yerleştirilen kapatma vidaları bekleme süresinin sonunda açılır ve aynı seansta ölçü alınır, cerec ile yapılacak dişe göre 30 dakika – 1 gün gibi kısa sürede porselen diş yapılabilir. Porselen dişin klasik yöntem ile yapılması gerekirse 3-4 gün içinde diş yapılarak tedavi tamamlanır.
Diş İmplantı Nedir?
Diş implantı çeşitli sebeplerle kaybedilmiş dişlerin yerine, çene kemiğine vida şeklinde dental titanyum yapay diş köklerinin yerleştirilme işlemidir. İmplant uygulaması, diş eksikliklerinin tedavisinde bilinen en iyi ve en modern tedavi yöntemidir. Günümüzde yeni ve teknolojik materyaller sayesinde implant uygulamaları çok daha kolay, ağrısız ve hızlı bir şekilde yapılabilmektedir.
İmplantlar çene kemiğine yerleştirilirken kemik ve dişeti dokusuna uygun ve çene kapanışına uyumlu olacak şekilde yerleştirilir. implant üstü protezlerin ise tıpkı gerçek diş gibi estetik ve fonksiyon sahibi olması sağlanır. Böylece eksik dişin yerine gelen implant ve porselen dişi hasta kendi dişinden hiçbir fark olmadan rahatlıkla kullanır. Günümüzde yeni ve teknolojik materyaller sayesinde implant uygulamaları çok daha kolay, ağrısız ve hızlı bir şekilde yapılabilmektedir.
Titanyum materyalinin üzerine uygulanan yeni materyaller ile implantlar artık çene kemiğine daha çabuk yapışmakta ve bu sayede implant üzerine protez diş uygulamaları hemen yapılabilmektedir. Son yıllarda implant üzerindeki SLA Active yüzey denilen yüzey sayesinde diş implantlarındaki başarı %99 olmuştur.
Diş implantlarındaki son yenilik ise; flapless yani dikişsiz implant uygulama tekniğidir. Flapless tekniğinde dişeti kesilmeden ve bu sayede de dikiş atılmadan implant uygulanmaktadır. Özellikle bu son yenilik sayesinde İmplant uygulama süresi yaklaşık olarak 5-10 dakika arasındadır.
Kimler İmplant Yaptırabilir?
Genel sağlık durumu iyi olan, kronik hastalıkları sebebiyle enfeksiyon ya da kanama riski taşımayan büyüme gelişimini tamamlamış her hastaya uygulanabilir. İmplant her türlü diş eksikliğinde uygulanabilmektedir.
İmplant Operasyonu Ağrılı mıdır?
İmplant uygulaması 5 dakika – 30 dakika aralığında süren genellikle lokal anestezi altında yapılan ağrısız işlemlerdir. Anestezinin etkisi geçtikçe hissedilen ağrının şiddeti hastadan hastaya değişkenlik gösterse de kesinlikle dayanılmayacak boyutlarda ağrılar değildir. Diş hekiminizin vereceği ağrı kesiciler sayesinde ağrısız bir iyileşme süreci yaşar ve çok çabuk bir şekilde toparlanırsınız. İmplant yapılan kişiler genelde ilk iki gün 1 veya 2 ağrı kesici kullandıklarını sonrasında ihtiyaç duymadıklarını söylerler.
İmplant Sonrası
İmplant operasyonundan sonra diş hekiminizin tavsiyelerine uymanız çok çabuk şekilde iyileşme sürecine girmenizi sağlar.
Operasyon sonrasında diş bakımınızı yaparken dikkatli olmalı ve yara yerine özen göstermelisiniz. Yanağınıza 10 dakika boyunca uygulayacağınız buz kompresleri şişliği azaltacak, hatta oluşmasını önleyecektir. Sigara kullanımının yarayı daha geç iyileştireceğini unutmayınız.
İmplant operasyonu sonrasında oluşabilecek enfeksiyonlar için diş hekiminizin yazdığı antibiyotik tedavisini uygulamalısınız. Ağrılarınız için yine önerdiği ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.
İlk 2 gün ağzınızı sert bir şekilde çalkalamamaya ve tükürmemeye özen gösterin.